bisnes food delivery, bisnes makan delivery, bisnes makan delivery 2022, bisnes makanan viral, bisnes makanan yang menguntungkan, bisnes makanan dari rumah, bisnes delivery memulakan bisnes, bisnes makanan modal rendah, cara mulakan bisnes food delivery, makanan paling laris untuk dijual, bisnes makanan online, bisnes makanan frozen, bisnes makanan ringan, ebook bisnes makan delivery 2022,

Cara Jana Keuntungan Lebih 4 Angka Seminggu Dengan Bisnes Makanan Delivery

Ini kisah benar, penjual satay di kampung jana keuntungan lebih 4 angka seminggu dengan bisnes makanan delivery, 100% sepenuhnya bisnes makanan dari rumah di musim PKP.

Musim COVID-19 ini dan ditambah dengan PKP lagi telah menyebabkan ramai peniaga terutamanya peniaga makanan tidak boleh meniaga seperti dulu.

Dengan waktu operasi yang terhad dan hanya boleh takeaway – ditambah dengan ramai lebih gemar duduk diam di rumah terutama waktu jumlah kes yang makin tinggi. Jika anda buka gerai pun, tak ramai yang akan membeli makanan anda. Ianya sangat merugikan!

Untuk survive pada masa yang sukar ini, pemilik perniagaan makanan terpaksa mengubah strategi perniagaan kedai/gerai kepada strategi bisnes food delivery untuk menjana keuntungan. Inilah satu-satunya penyelesaian paling bijak!

Sama juga halnya dengan seorang penjual satay di kampung saya ini..

Permulaan Kisah

Dulu beliau berniaga satay di medan selera. Setiap malam dipenuhi dengan pembeli-pembeli setia yang mahu menikmati kesedapan satay buatannya.

Namun akibat COVID-19 dan PKP yang bersilih ganti menyukarkan beliau untuk berniaga lagi. Dengan SOP yang ketat dan jumlah pembeli yang sedikit, beliau buat keputusan untuk berpindah ke kampung.

Bisnes Makanan Viral

Setelah lama tidak berniaga dan duit simpanan makin merosot, akhirnya beliau buat keputusan pacakkan khemah depan rumah kampungnya, buka gerai dan mula berniaga satay.

Namun ianya kurang berjaya kerana masih tidak ramai orang yang menyedari gerainya itu.

Akhirnya beliau buat keputusan untuk join group Whatsapp komuniti kejiranan untuk promosikan bisnes satay beliau. Tapi satay jualannya masih tidak habis setiap hari.

Jadi, beliau tukar strategi menggunakan model bisnes makan delivery di mana dia menerima tempahan daripada pembeli melalui Whatsapp dan hantarkan terus tempahan satay tersebut yang masih panas ke rumah pembelinya.

Magiknya, strategi ini sangat BERJAYA.. Setiap hari satay jualannya sold out sebelum pukul 6 petang!

bisnes makan delivery, bisnes makan delivery 2022, bisnes makanan viral, bisnes makanan yang menguntungkan, bisnes makanan dari rumah, bisnes delivery memulakan bisnes, bisnes makanan modal rendah, cara mulakan bisnes food delivery, makanan paling laris untuk dijual, bisnes makanan online, bisnes makanan frozen, bisnes makanan ringan, ebook bisnes makan delivery 2022, bisnes food delivery,

Bisnes Makanan Yang Menguntungkan

Hari ini beliau berniaga satay 5 hari seminggu & mampu menjana keuntungan yang lumayan hanya bisnes makanan online dari rumah. Rutin harian beliau (pada hari niaga) juga sangat mudah, hanya promote di group Whatsapp – terima order – proses order – hantar order.

Kesimpulan

Pengajaran yang dapat kita pelajari ialah sentiasa tahu dimanakah target market anda biasanya berkumpul (contoh di Group Whatsapp Kejiranan) dan tahu apakah situasi dan kemahuan mereka (seperti mahukan order di hantar terus ke rumah)..

Dengan 2 perkara ini, ditambah dengan resepi makanan yang sememangnya menjadi kegemaran ramai, anda juga mampu membina sebuah bisnes makan delivery yang mampu menjana keuntungan lumayan walaupun selepas PKP berakhir.

Nak pelajari cara sebenar memulakan bisnes makanan delivery yang menguntungkan?

Jom kongsikan artikel ini:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *